اختصاصی یزدفردا :کشف و شناسائی شهر باستانی مربوط به دوره اشکانیان در هرفته مهریز

به گزارش یزدفردا : محمد هادی یاراحمدی مسئول واحد باستان شناسی پایگاه میراث فرهنگی مهریزدر گفتگوی اختصاصی با یزدفردا اظهار داشت : تیرماه گذشته عملیات میدانی پروژه بررسی و شناسایی باستانشناختی دشت هرفته مهریز با سرپرستی وی  به انجام رسیده از نتایج مهم آن کشف و شناسایی شهری باستانی مربوط به دوره اشکانیان میباشد .

وی در ادامه افزود :این شهر با قدمتی معادل 2200 سال در حوالی روستای هرفته قرار دارد .

گفتنی است : این پروژه برای اولین بار در مهریز به صورت قرارداد مشاوره ( پیمان کاری ) با سازمان میراث استان یزد انجام شده است

اخبار تکمیلی در مورد این کشف مهم متعاقبا منتشر خواهدشد

در مورد هرفته بیشتر بخوانید :

هرفته


موقعيت و تاريخچه
علی ابادی یزدفردا :روستاي هرفته از توابع بخش مرکزي شهرستان مهريز، با مختصات جغرافيايي 54 درجه و 31 دقيقه طول شرقي و 31 درجه و 39 دقيقه عرض شمالي، در شمال شرقي مهريز و جنوب شرقي يزد واقع شده است. ارتفاع روستاي هرفته از سطح دريا 1398 متر است و اقليمي گرم و خشک دارد. اين روستا از شمال غربي به کوه لاقلعه محدود شده است.
روستاي هرفته در تاريخ جديد يزد، به نام فرافتر معرفي شده است. بنا بر منابع محلي، هرفته به معني گرد و خاک حاصل از باد است. از آنجا که به هنگام طوفان، در اين محل گرد و خاک بسياري به هوا برمي‌خيزد، نان هرفته بر آن نهاده شده است همچنين از آن، با نام “هرافت” نيز ياد شده است. “جعفري” نگارنده “تاريخ يزد” مي نويسد: “قباد ساساني بفرمرد که فهرج و هرافت را بساختند”. اکنون تنها بناي ديدني اين روستا، قلعه خوش طرح آن است که قدمت آن چندان زياد نيست..
اثار تاريخي به جا مانده در روستا مانند قلعه هرفته و بناي امام‌زاده فضل بن عباس، قدمتي بيش از 400 سال دارند و نشانگر قدمت تاريخي روستاست.
مردم روستاي هرفته به زبان فارسي با گويش يزدي سخن مي‌گويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
الگوي معيشت و سکونت
براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي هرفته در حدود 22 نفر جمعيت داشته است که در سال 1385، به 70 نفر افزايش يافته است.
مشاغل عمده مردم اين روستا شامل زراعت، باغداري و دامداري است. گندم، جو، انار و انگور محصولات عمده زراعي و باغي اين روستاست. منابع تأمين آب کشاورزي و آشاميدني روستا، چاه عميق و نيمه عميق است که با لوله‌کشي در دسترس مردم قرار مي‌گيرد.
روستاي هرفته، با بافت مسکوني متراکم در ميان دشت استقرار يافته است. مصالح به کار رفته در ساخت واحدهاي مسکوني آن عموماً خشت، گل، آجر و چوب است.
معماري روستا از معماري کويري تبعيت مي‌کند. بادگيرهاي منازل روستايي و کوچه‌هاي روستا، زيبايي معماري منطقه يزد را به نمايش گذاشته‌اند.
جاذبه‌هاي گردشگري
مهم‌ترين جاذبه‌هاي گردشگري روستاي هرفته عبارتند از:
قلعه هرفته، از جمله جاذبه‌هاي گردشگري اين روستا است که به قلعه خوش طرح نيز معروف شده است. اين قلعه از گل و خشت ساخته شده و در حال حاضر برج و باروي نيمه مخروبه آن نيز به جا مانده است. قلعه هرفته، در حدود چهارصد سال قدمت دارد.
آرامگاه امام‌زاده فضل بن عباس، در مرکز روستاي هرفته واقع شده و مشتمل بر اتاقکي از خشت و گل با سقف گنبدي است. بنا بر منابع محلي، اين امام‌زاده به احفاد امام حسن (ع) منسوب مي‌باشد. قدمت بناي امام‌زاده در حدود 200 سال است.
از مراسم ويژه و جشن‌هاي روستا مي‌توان به برگزاري مراسم جشن نوروز، جشن پاتختي (در عروسي‌هاي محلي)، مراسم سيزده به در و اعياد مذهبي فطر، قربان، غدير، ميلاد پيامبر (ص) و ايام تولد ائمه در ماه شعبان اشاره کرد.
مردم روستاي هرفته، در ايام محرم و وفات و شهادت ائمه با مراسم نخل گرداني، سقاگرداني، کتل بستن و شبيه خواني به سوگواري مي‌پردازند.
بهره‌گيري از موسيقي و آوازهاي محلي در مراسم مختلف شادي روستا رايج است. آوازهاي گروهي جوانان در مراسم بله برون، خواستگاري، پاتختي و جشن عروسي، از جلوه‌هاي زيباي موسيقي محلي اين روستا است.
بيشتر زنان روستاي هرفته، از پوشاک محلي استفاده مي‌کنند. پوشاک زنان شامل چارقدهاي رنگي، شليته يا دامن پرچين و چاقچور (دامن شلواري) است. استفاده از پوشاک سنتي در ميان مردان روستاي هرفته چندان رايج نيست.
صنايع دستي روستاي هرفته، مشتمل بر قاليچه‌هايي است که برخي از آن‌ها با نقش قاليچه‌هاي هراتي بافته مي‌شوند.
سوغات روستاي هرفته مشتمل بر انواع شيريني‌هاي خوش طعم لوز نارگيل، باقلوا، قطاب، پشمک، حاجي بادام و لوز بيدمشک است.
از انواع غذاهاي محلي روستا مي‌توان به انواع آش‌ها مانند آش جو، آش گندم (نوعي آش که با حبوبات و سبزيجات و سرکه طبخ مي‌شود) و اشکنه اشاره کرد.
دسترسي: روستاي هرفته از طريق شهر مهريز با جاده‌اي مناسب قابل دسترسي مي‌باشد.



2



3
 

 
4





5






6



7



8



9


10



11

12


13


14


15

16


17


18


19


20


21


22


23

24

25


26


27

28

29

30

31


32

33

34

35

36


37


38



39


40

41


42


43


44

45

 
 

 

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا